четвъртък, 25 март 2010 г.

Принципът: бариера пред злоупотребите!





В първата част разгледахме въпроса с разделението на функциите в партията. Стана ясно, че отделните позиции в партията имат точно определена функционалност, което означава, че човек на дадена позиция има таван на правомощията.

По подобен начин подходихме и по отношение на представителните длъжности - длъжностите на общинските съветници и народните представители.

Всичко е подчинено на идеята за противодействие на политическата корупция - явление, което не е подминало никоя партия.
Всички имат интерес от прозрачност и контрол над действията на представителите. Освен онези, които искат да злоупотребяват.

Постарахме се, още от самото начало да поставим бариера пред възникването на корупция в партията. Това принципно положение цели едно нещо - да остави инициативата по отношение политиката на партията и решенията за представителите в местната и централната власт, единствено и само в ръцете на членовете на партията.

Изхождайки от това, разделихме вътрешнопартийните позиции, от тези на представителите във властта. 

Един човек не може да заема позиция в партията и в този момент да бъде представител.
Или ще представлява членовете, или ще се занимава с партийна работа, но никога и двете.
Причината нещата да бъдат подредени по споменатия начин е, че представителите са излъчени от членовете на партията и трябва да се отчитат пред тях за своята дейност. 
В случай, че един представител заема и определена партийна позиция, той би могъл да попречи на контролната функция от страна на членовете.

Искаш да знаеш повече? Виж тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар