неделя, 5 септември 2010 г.

КАКВО Е ПОЛИТИКАТА ИЛИ КАК ЕДНА АНАЛОГИЯ МОЖЕ ДА НИ ИЗВЕДЕ КЪМ ИНТЕРЕСНИ РАЗМИСЛИ.

Та  какво е политиката. Политиката е...секс.
Да, не се изненадвайте. Политиката е традиционния, добре познат секс между мъж и жена, като ролите са традиционните, всички елементи са традиционните и развръзката също е традиционната – смяна на партньора.
            И така. Да обозначим актьорите. В секса те са мъж и жена, а в политиката – политиците и народа. Да! Подредих ги точно така, защото ролите са в този ред. С какво започват нещата в секса? С ухажване, което преминава във флирт. Мъжът подарява цветя, измисля и казва изтънчени комплименти, сваля звезди. Все неща, които целят да привлекат вниманието, да предизвикат интереса на жената и да доведат до целта – съвъкуплението.
Как протичат нещата в политиката. Започват с ухажване – предизборни обещания и програми. Медийни изяви, концерти и митинги, които целят да привлекат вниманието на народа и да доведат  до...избирането. Както и при секса, ухажването и флирта са взаимно приятни, предизвикват много еуфорични  емоции и у двамата бъдещи партньори и са търсен и желан елемент от живота.
Да видим как продължават нещата в секса. Партньорите са се харесали, избрали са се и имат връзка. Жената се радва на новия си партньор, открива в него интересни нови неща и се надява той да и даде това, което другите преди не са и давали. Мъжът прави подаръци на жената, които целят да задържат интереса и, като показват колко много държи той на нея, колко много я харесва.Целта е тя да се чувства желана и значима и да иска продължаването на връзката, включваща всички приятни компоненти и най-вече съвъкупляването.
Какво се случва в политиката. Народа си е избрал управляващи, радва им се, надява се те да са тези, които ще решат всичките му проблеми и очаква нещо различно в този мандат. Управляващите измислят програми за управление. Правят подаръци от време на време, като се опитват да задържат одобрението на народа, за да продължи връзката възможно по-дълго с единствената цел – по-дълго ползване на облагите на властта и най-вече основната цел –разпореждането с парите.
Както виждаме и в секса и в политиката, партньорите намират начин да извлекат максимално удоволствие от случващото се. Няма да разширявам разглеждането в развитие, като например какво се случва, ако връзката премине в брак, например.Ако се замислите, ще видите,че приликите са поразително много.
Да, всичко изглежда идеално. Взимно удоволствие, взаимни ползи.Все хубави неща. Да, ама не, както казваше един известен журналист. Защото има едно голямо НО.
Народа е целокупен, както обичат да казват политиците, НО не е еднороден. Избора който прави „народа” само привидно прилича на избора, който прави жената. За хората,които не са участвали или са се опитали да противодействат на целокупния избор, връзката не е удоволствие.Какво е ви предлагам вие да прецените, като определите какво е секса без съгласието на жената. Както е казано: „Дори и да не се занимавате с политика, тя се занимава с вас.”
И така.Хареса ли ви аналогията? Хареса ли ви мисълта, че всъщност единственото, което получавате от политиката са измамното удоволствие по време на ухажването и дребните подаръчета след това? Хареса ли ви мисълта, че ви изнасилват и използват, ако сте изпаднали от групата на мнозинството, впуснало се в играта на харесване? На мен не. Освен това съм мъж, но до колкото знам, няма жени, на които да им харесва изнасилването и използването.
Да поразсъждаваме заедно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар